Máte bolesti krčnej chrbtice? Môže to spôsobovať váš mobilný telefón

oprava telefónu

 

Nech kráčate ulicou, veziete sa v autobuse alebo sedíte na lavičke, vždy vás obklopuje množstvo ľudí. A čo robia? Väčšina z nich je zahĺbená do mobilov. Horšie však je, že takmer každý z nich má hlavu sklonenú v uhle nemilosrdnom pre jeho krčnú chrbticu. Ste aj vy jedným z nich? Zoznámte sa s tzv. syndrómom smskového krku. Napriek názvu sa táto diagnóza dnes spája skôr s internetom a ďalšími aplikáciami. Pozrite sa na 3 účinné spôsoby, ako sa jej dá zbaviť.

 

Ak aj vás často vás bolí krk a šija, prípadne aj ramená, vedzte, že bolesť pravdepodobne spôsobuje práve časté používanie mobilného telefónu, tabletu alebo notebooku.

Mobil je spravidla prvá vec, ktorú ráno berieme do rúk, a posledná, keď ideme večer spať. Čas trávime na sociálnych sieťach. Čítame si články. Odpisujeme na e-maily a na správy. Sledujeme mapu, aby sme sa dostali, kam potrebujeme. Vyberáme si hudbu, prezeráme fotky, aktualizujeme si kalendár, nastavujeme budík atď. A takmer vždy máme pritom sklonenú hlavu.

 

zahĺbení do mobilu

 

Ak máte deti, ktoré trávia veľa času na mobile, sklonená poloha krku je pre ne obzvlášť nebezpečná. Ich telá sú stále vo vývoji. Pri nadmernom napätí krčnej chrbtice môže dôjsť až k jej degenerácii.

 

Keďže mobilu sa asi nemienite vzdať, tu sú odporúčania, ktoré vám z bolesťami krku pomôžu:

 

1. Zmeňte spôsob držania telefónu.

Dôležité je uvedomovať si, čo vaše telo automaticky robí, keď pozeráte na mobil. Následne si potrebujete vytvoriť nový návyk. Držte hlavu vyššie a sklápajte len oči. Odľahčíte tak krk. Pomôže tomu aj držanie telefónu vo vyššej polohe - viac v úrovni očí.

 

pozeranie do telefónu

 

2. Obmedzte používanie mobilu.

Tento bod asi nebude váš favorit, ale ak je to aspoň trochu možné, odložte ho z rúk aspoň cez víkendy.

 

3. Rozhýbte sa každý deň.

Jednoduché cviky, napr. otáčanie hlavy zo strany na stranu, hore a dole, a tiež krúženie hlavou, sú účinné na akékoľvek bolesti krku. Taktiež pomáha dvíhanie ramien, a rovnako krúženie. Najlepšie je posilňovať chrbticu pravidelným cvičením.

 

Všetky tieto tipy môžete použiť aj v prípade, že máte sedavé zamestnanie, pričom neustále musíte pozerať do počítača. Hlava sa skláňa, chrbát sa hrbí. Preto sa vystrite! A zbavíte sa bolesti.

A na záver bezpečnostná rada. Keď kráčate po ulici s hlavou sklopenou k telefónu, nemusí sa vám to vyplatiť. Sledujte svoje okolie aspoň vtedy, keď kráčate cez prechod alebo parkovisko, aby ste neprišli k úrazu. Na chodníku sa vyvarujte stĺpom, ktoré môžu nielen odrovnať vaše čelo, ale aj váš telefón, keď padne na zem. Vyhnite sa zbytočným zraneniam a prípadnej oprave mobilu. :)