Kedy sa oplatí telefón opraviť a kedy si radšej kúpiť nový

oprava telefónu

 

Cítite nadšenie i zvedavosť. Pomaly a opatrne otvárate krabičku. A tam leží. Nový, nepoškvrnený. Ruka sa vám chveje, keď sťahujete plastovú fóliu z obrazovky. Podržíte tlačidlo, celý sa rozžiari. Je to láska na prvý pohľad. Tvorcovia tureckých telenoviel by si želali stvárniť taký moment! Ale nastane zvrat. Pád na zem či do vody. Alebo sa jedného dňa vypne a už nejde zapnúť. Zachránite ho alebo si zaobstaráte nový? Dnes vám vysvetlíme, kedy sa vám oplatí bojovať.

 

Ak sa pokazil sám od seba, skontrolujte záručnú lehotu

Väčšinou ide o poškodenie slúchadiel, mikrofónu, kamery alebo sa telefón jednoducho vypol a už nejde zapnúť. V takýchto prípadoch si overte, či je váš mobil ešte v záruke. Pokiaľ ste ho neučili plávať alebo lietať (t.j nepadol vám na zem alebo do vody), pravdepodobne vám ho predajca vyreklamuje v rámci dvojročnej záruky. Pokiaľ už uplynula záručná doba, oprava mobilu závisí od miery poškodenia.

 

oprava mobilu

 

Ak ste telefón utopili, oprava je otázna

O postupe, čo robiť, keď vám mobil padne do vody sme už písali. Jeho záchrana závisí od množstva faktorov, napr. od typu telefónu, dĺžky ponoru alebo od toho, či ste ho ponorili do sladkej alebo slanej vody. Čím viac ste mobil namočili, tým je šanca na záchranu menšia. Ak napr. nastal skrat elektroniky, môžete rovno objednať nový mobil. Pokiaľ sú však vlhkosťou zasiahnuté iba niektoré komponenty, zistite v servise, či by sa dali vymeniť. Tak či onak, v tomto smere vám poradí iba odborný technik.

 

Ak vám mobil padol na zem, takmer určite to zvládne

Príbeh o tom, ako vám telefón padne na zem, sa končí iba jedným z dvoch spôsobov. Prvý: Mobil zvládol pád bez ujmy, prípadne iba s malými škrabancami. Tým môžete predísť dostatočnou ochranou telefónu. Druhý spôsob: Mobil sa pokazil alebo rozbil. Následkom môže byť prehnutý zadný kryt, prasknuté sklo či rozbitý displej. Našťastie v 95% prípadov sa váš rozbitý mobil dá opraviť. Ale to zistíte znovu až vtedy, keď ho technik rozoberie.

 

rozbitý displej

 

Kedy sa oplatí oprava staršieho telefónu?

Ak ste už dávnejšie uvažovali o zmene, tak nešťastná náhoda vám rozhodovanie iba uľahčí. V ktorých prípadoch by sa vám oplatilo zachrániť starší mobil? Buď pokiaľ k nemu máte silný citový vzťah, alebo chcete zachrániť vaše údaje (fotografie, videá, kontakty, dokumenty a pod.). Záchrana dát z telefónu je možná takmer pri všetkých poškodeniach. Výnimkou sú azda len mobily zničené slanou vodou.

 

Cena opravy závisí od poškodenia

Rozhodne najdrahšia je výmena LCD displeja a skla (dotykovej plochy). Prečo? Obrazovka mobilu sa skladá z dvoch komponentov. Sklo na povrchu je síce jedna z lacnejších častí celého smartfónu, ale je tesne a presne spojená s LCD displejom. Ten je naopak jeden z najdrahších komponentov telefónu. Ak je poškodené iba vrchné sklo, pri niektorých novších modeloch vám ho vo väčšine servisov nevymenia samostatne. Nemusí pekne priľnúť a potom na 100% fungovať. Výrobcovia totiž lepia súčiastky, aby dokonale sedeli. Znovu to však závisí od konkrétneho modelu a, samozrejme, aj od kvality servisu, ktorý vám opravuje displej.

Ceny opráv sú priamo úmerné cenám konkrétnych telefónov. V podobnej cenovej hladine, v závislosti od značky a modelu, sa pohybujú opravy tlačidiel, slúchadiel, mikrofónu, kamery, ale aj cena za výmenu batérie. Problém nastáva, keď musíte opraviť viac komponentov. Cena sa navýši, a teda niekedy sa vám oplatí kúpiť si rovno nový mobil. Musíte racionálne kalkulovať.

 

nový mobil

 

Napríklad oprava Samsung S8 či S8 Plus sa vám vyplatí. Pokiaľ máte poškodený displej na mobile, tak výmena skla Samsung S8 stojí 335 eur. Nový mobil vás vyjde minimálne dvojnásobok. Jedine, že by ste sa za tú sumu uspokojili s jednoduchším modelom, pri ktorom sú aj opravy lacnejšie, napr. servis Samsungu A3 či A7 (2017). Najlepšie je ale problémom predchádzať a zabezpečiť si kryt a tvrdenú fóliu (ochranné sklo) na Samsung Galaxy S8, alebo teda váš iPhone či smartfón.