Rýchle vybíjanie batérie v mobile? Ako predĺžiť jej životnosť

pokazená batéria

 

Hoci si telefón necháte na nabíjačke celú noc, cez deň sa aj tak vybije do tla. Ráno 100%, ale keď ho najviac potrebujete, je takmer vybitý. Určite ste si aj vy zažili svoje. Telefonáty, správy, aplikácie a ďalšie komponenty softvéru vyšťavia baterku vášho smartfónu. Ako je možné, že sa tak rýchlo vybíja? Či už máte IPHONE, Samsung, Sony alebo iný mobil, prečítajte si, ako predĺžiť životnosť batérie vo vašom telefóne.

 

Čo všetko žerie batériu vášho smartfónu?

1. Wi-Fi, mobilné pripojenie, Bluetooth, NFC, GPS a pod.

Áno, tieto technológie na svoje fungovanie spotrebujú množstvo energie. Ak chcete šetriť baterku, vypnite to, čo v danej chvíli nepotrebujete.

 

2. Svietiaci displej

Smartfóny majú krásne veľké displeje. To preto ich máme tak radi. Avšak negatívne vplývajú na životnosť batérií. Pokiaľ máte posledné percentá, znížte jas displeja na minimum.

Zlý vplyv majú i grafické animácie, prípadne živé tapety. Statické a tmavé pozadie telefónu šetrí vašu baterku.

 

3. Energeticky náročné aplikácie

Aj vo vašom mobile existujú aplikácie, ktoré spotrebujú viac energie ako iné, napr. online navigácia či Facebook. Prehodnoťte, ktoré appky skutočne potrebujete.

 

náročné aplikácie

 

Hoci by sa mohlo zdať, že vypínanie aplikácií je prospešné pre výdrž baterky, paradoxne tým dosiahnete opačný efekt. Znovuotvorenie aplikácie je pre váš smartfón energeticky náročnejšie, než jej obnovenie “zo spánku” na pozadí. Takže, ak appku využívate počas celého dňa, lepšie bude ju nevypínať.

 

4. Hromadenie zbytočných informácií

Z času na čas sa oplatí mobil reštartovať a vyčistiť cache, t.j. vyrovnávaciu pamäť. Informácie, ktoré v nej máte uložené, možno už dávno nie sú potrebné. Na druhej strane príliš časté vymazávanie dát môže telefón spomaliť. Optimálnym intervalom je každý štvrť rok.

 

Ako sa starať o baterku v mobile?

1. Udržujte smartfón v optimálnej teplote.

Či už zimné mrazy alebo letné horúčavy, oboje predstavujú náročnú klímu pre váš mobil. Dokonca môžu v extrémnych prípadoch vašu batériu úplne zničiť. Takže telefón radšej neberte na svah ani na kúpalisko. Vyhnete sa tak i ďalším nástrahám (strata, krádež či utopenie mobilu).

 

2. Vypínajte si služby, ktoré nevyužívate, aspoň v noci.

Nerušený spánok je základ pre optimálne fungovanie organizmu. Letový režim telefónu zabezpečí vypnutie bezdrôtového pripojenia pripojenia a nič vás popri spánku nevyruší.

 

letový režim

 

Samostatné vypínanie Wi-Fi je užitočné, pokiaľ cestujete a nemáte stabilné pripojenie. Vtedy mobil neustále vyhľadáva najbližšie siete, a pritom míňa baterku. Mobilné dáta zase nepotrebujete pri stabilnom Wi-Fi signále. Nezabúdajte ani na lokalizačné služby či Bluetooth. Keď ich nepoužívate, nemusia byť predsa zapnuté.

 

3. Zmanažujte svoje aplikácie.

Okrem toho, že sa zbavíte žrútov energie, viete urobiť viac. Zredukujte notifikácie a upozornenia od tých aplikácií, ktoré nie sú nevyhnutné. Okrem systému pravidelne aktualizujte aj appky, pretože vývojári stále pracujú na optimalizácii ich výkonu.

 

4. Kúpte si záložný zdroj energie.

Vyberte si, čo vám viac vyhovuje. Power banka, solárna nabíjačka, špeciálny kryt s prídavnou batériou alebo USB autonabíjačka? Tak či onak, zachráni vás pred vybitím batérie.

 

5. Nabíjajte telefón počas dňa.

Viete, čo ešte prekvapivo ničí batériu? Nabíjanie cez noc. Ide o to, že telefón dosiahne 100% za pár hodín. Zvyšný čas na nabíjačke je pre baterku telefónu škodlivý.

 

letový režim

 

Ak sa vaša batéria pokazila, určite nás navštívte. Zistíme, či je chyba v samotnej baterke, alebo máte zničený USB konektor. Oprava mobilu v tomto prípade nebýva až tak finančne náročná. V prípade starších modelov je výmena batérie iPhone, Samsungu či iných značiek lacnejšia, než pri nových modeloch. Dúfame však, že vám tá vaša vydrží čo najdlhšie.