“Padol mi mobil do vody! Čo robiť?”

 
 
 
 
 
Reklamné okno
 
 
 
 

“Padol mi mobil do vody! Čo robiť?”

poliaty telefón

 

Umývali ste riad? Boli ste na pive s kamarátmi? Alebo ste len išli na záchod? Zrazu sa váš mobil ocitol vo vode, a to ste sa ani nešli kúpať. Nebojte sa, stále ste na tom lepšie, ako keby sa váš smartfón či iPhone ocitol v bazéne alebo v slanej morskej vode. Takže nenariekajte a do akcie. Čo presne urobiť, keď vám padne mobil do vody? Vykašlite sa na mýty a legendy. Nasledujte náš jednoduchý postup.

 

Krízový postup, ako zachrániť utopený mobil

1. Vytiahnite ho z vody. Toto už máte pravdepodobne za sebou, mnoho ľudí to totiž urobí úplne inštinktívne. Dôležitá je predovšetkým rýchlosť.

2. Vypnite ho minimálne na 24 hodín. Určite ho počas tejto doby nenabíjajte, elektrina by mohla iba uškodiť. Netraste mobilom. Všetky úkony robte opatrne, aby ste nenarobili viac škôd.

3. Vysušte ho. Zoberte si papierové utierky či toaletný papier a vysušte, čo sa dá.  Ak máte možnosť ho otvoriť, vyberte batériu, SIMku, prípadne pamäťovú kartu. Radšej pomalšie, aby ste mobilu ešte viac neublížili. Snažte sa ho vysušiť aj zvnútra. Znovu utierkami.

4. Prineste ho k odborníkom alebo ho skúste zapnúť sami. Toto rozhodnutie je na vás, samozrejme. Ako veľmi chcete, aby bol váš telefón v poriadku? Problém spočíva v tom, že aj keď počkáte, kým je mobil suchý, aj keď ho znovu zapnete a funguje, aj keď ďalší týždeň voláte, smskujete a internetujete, aj tak môže o 2 týždne zhasnúť. Pretože komponenty boli vystavené vlhkému prostrediu a znehodnotili sa. Tak čo, risknete jeho život alebo zbehnete do servisu mobilov?

 

zapínanie mobilu

 

Tento postup vám odporúčame aj vtedy, ak vám telefón padne do snehu.

 

Týmto nezmyselným chybám sa vyvarujte

1. Nenabíjajte telefón počas doby sušenia. To najhoršie, čo môžete urobiť s elektronikou namočenou do vody, je zapojiť ju do elektriny. Aj takýto experti sa však nájdu.

2. Nezapínajte ho priskoro. S tými 24 hodinami sme to mysleli vážne, a to je minimum, aj keď ideálna doba neexistuje.

3. Žiadny fén. Takéto šialené nápady nekončia dobre. Fén môže mať opačný účinok a zatlačiť vodu dovnútra mobilu. To už radšej použite vysávač, aby ste kvapky dostali zo škár von. Ale opatrne.

4. A už vôbec ho nesušte v mikrovlnke. Ak máte túžbu urýchliť proces sušenia, určite to neskúšajte v mikrovlnke. Upiekla by ho. Môžete položiť telefón na teplé a suché miesto, ale radšej nie na priame slnko.

 

 

Legendárna ryža - pravda alebo lož?

Neviete si predstaviť, koľko materiálov na webe a na Youtube podporujú tento, bohužiaľ, mýtus. Dokonca niektoré slovenské servisy telefónov na svojich weboch uvádzajú túto informáciu. Pravdou je, že ryža je mýtus, ktorý vyvrátili profi firmy, ale aj amatérske testovania zvedavých jedincov.

No pre dobrý pocit to môžete vyskúšať. Ak mobil prežije (bez ryže je pravdepodobnosť identická), tak budete môcť tento mýtus šíriť ďalej. ;)

 

zachránený mobil

 

Prežitie utopeného telefónu bez ujmy

Či utopený iPhone alebo smartfón zvládne neželaný potápačský zážitok, závisí od modelu, od dĺžky ponoru, ale aj od toho, či padol do sladkej alebo slanej vody. V prípade morskej vody je najvyššia pravdepodobnosť skratu elektroniky. Takýto ponor väčšinou neprekonajú ani vodotesné telefóny.

Dúfame, že naše tipy pomohli. Ak sa váš utopený telefón náhodou neprebral, zistite aspoň, či je možné zachrániť vaše dáta, radi vám pomôžeme.