Jarné upratovanie? Zistite, ako vyčistiť váš notebook doma

čistenie notebooku

 

Už aj vás chytilo jarné upratovanie? Nezabudnite pritom na svoj notebook. Pokiaľ sa za posledné obdobie spomalil a prehrieva sa, je čas na generálny “úklid”. Pravidelnou údržbou hardvéru i softvéru predlžujete život svojmu notebooku, baterke a ostatným komponentom. Možno neuveríte, ale prospieva to i vášmu zdraviu. Pozrite si postup, ako na údržbu hardvéru krok za krokom, a tiež tipy na prečistenie softvéru.

 

Viete, ako čistenie notebooku pomáha vášmu zdraviu? Keďže sa nerozčuľujete nad spomaleným systémom, pôsobí blahodarne na vašu psychiku. A pretože na klávesnici sa vyskytuje viac baktérií než na záchodovej mise, tak pravidelné čistenie pomáha aj vášmu fyzickému zdraviu.

 

Najmenší prach pácha najväčšie škody

Prach vyzerá úplne neškodne. Z akéhokoľvek miesta ho utriete a hotovo. Bohužiaľ, vo svete notebookov zalieza tam, kde môže poškodiť jeho citlivé komponenty. Usadením sa v chladiacom systéme notebooku znižuje účinnosť chladenia, notebook sa prehrieva a ventilácia je hlučnejšia. Nečistoty taktiež spôsobujú slabšiu funkčnosť reproduktorov alebo ťažšie stláčanie klávesnice.

Ako ho dostať nielen z povrchu, ale aj zvnútra notebooku? Kúzlo je v stlačenom vzduchu, ktorý prefúkne každú štrbinu. S vysávačom opatrne, aby vám nezhltol nejaké dôležité písmenko z klávesnice, prípadne nepoškriabal obrazovku. Pozrite si názorné video z portálu Živě.cz:

 

 

Keď stačí prečistenie softvéru

V rámci “upratovania” operačného systému niekedy postačuje, ak vymažete nepoužívané aplikácie a zbytočné súbory. Notebook hneď reaguje rezkejšie.

Aplikácie, ktoré nevyužívate a zbytočne vám pohlcujú pamäť, môžete vymazať ručne alebo pomocou programu. Ak ich chcete odinštalovať manuálne, nasledujte tento postup: ponuka štart -> ovládací panel -> odinštalovať program. Buďte nemilosrdný, ale obozretný, aby ste si nevymazali niečo dôležité.

Taktiež pravidelne mažte pamäť prehliadačov, ktorá nenápadne, ale isto “pohlcuje” miesto na disku.

 

Keď musíte reinštalovať systém

Niekedy sa stáva, že prečistenie softvéru nepomôže. V lepšom prípade je pomalý, v horšom sa vám v notebooku usídlil vírus. Vtedy prichádza na rad kompletná reinštalácia operačného systému, kedy naformátujete disk. To znamená, že sa z neho vymažú všetky údaje a súbory. Preto by záloha dát z notebooku mal byť váš prvý krok. Nezabudnite ani na nainštalované aplikácie. Urobte si zoznam, aby ste vedeli, čo si znovu inštalovať do vynoveného systému.

 

Keď sa nevyhnete modernizácii

A čo ak ani to nepomôže? Možno bude nutná výmena konkrétnych komponentov - hard disk, RAM, grafickej karty a pod. Keď je zničená vstavaná batéria, aj tá sa dá vymeniť. Do tohto by sme sa na vašom mieste nepúšťali sami, ale zašli do servisu notebookov. Niekedy môže snaha priniesť viac problémov než osohu.

 

Nemáte na prečistenie či reinštaláciu notebooku čas? Bojíte sa, že ho poškodíte? Príďte do servisu notebookov, kde vám urobíme jednoduchú diagnostiku v cene opravy. Na základe toho spravíme údržbu hardvéru či softvéru, alebo reinštalujeme celý operačný systém.